Manufaktura czekolady w Malmo

07:30

Tradycja ręcznego wyrobu czekolady w Malmö została zapoczątkowana ponad 100 lat temu.



Pierwsza fabryka została założona przez duńskiego producenta  Emila Mazetti Nissen pod nazwą Malmö Chokolad & Konfektfabrik AB. Firma później zmieniła swoją nazwę na Mazetti


 
Mazetti oferowała szeroki zakres produktów: czekoladę, batony, cukierki, ręcznie formowane praliny ale  najbardziej znany był Ögonkakao czyli marka kakao z charakterystycznym opakowaniem
. W 1975 roku fabrykę Mazetti kupił Fazer i kontynuował produkcję na jej terenie do 1992/1993. Obecnie manufaktura nosi nazwę Malmö Chokladfabrik i jako jedyna w Szwecji produkuje czekoladę w pełnym procesie: od wypalania ziaren kakaowca po formowanie tabliczek i pralinek. Ponad 100 lat historii manufaktury zostało przedstawione w budynku fabrycznym w jedynym w swoim rodzaju muzeum czekolady.  
 
Historyczne formy do pralinek


Narzędzia cukiernicze

Niektóre formy są używane do dziś


Zwiedzanie manufaktury to nie tylko potężna dawka wiedzy o czekoladzie i pracy cukierników, ale także okazja do spróbowania wyśmienitych wyrobów. Dzięki wycieczce do muzeum odkryliśmy jak pyszna jest czekolada z solą morską.  

Czekolada jest produkowana według oryginalnej receptury z 1888 roku, zawiera jedynie masę kakaową, cukier trzcinowy i ew. dodatki takie jak kruszone orzechy, skórkę cytrynową itp.

Palone i kruszone ziarno kakaowca jest podstawowym składnikiem masy czekoladowej. Próbowaliśmy - smaczne!

W firmowym sklepiku



Tu podaję link do strony internetowej manufaktury: http://www.malmochokladfabrik.se/ 

You Might Also Like

13 komentarze

  1. i Ty potrafiłaś wyjść stamtąd?ja bym nie umiała:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm....uwielbiam prawdziwą czekoladę!!!:) Jak dobrze, że jeszcze istnieją takie miejsca, gdzie produkcja czekolady trzyma się starych receptur, gdzie "nowoczesna technologia" (czyli różnego typu ulepszacze smaku, konserwanty, barwniki i zastępcy naturalnego kakao) nie ma wstępu:) Gdy mi się zachce czekolady robię ją sama w domu w bardzo prostu sposób - tahini (pasta 100% sezam, bio) + surowe kakao w proszku (bio) = podstawa czekolady. Prócz tego co tylko zechcę, np wszelakie bakalie (u mnie często rodzynki, morele, orzechy, jagody goi, daktyle, kokos..) również sól:) chili:) ..no co tylko zechcemy, można sobie modyfikować wedle uznania;) ..ach no i gdy zechcemy takiej twardszej to warto pod koniec dodać ciut spirytusu;)
    Taka wersja czeko nie dość że smaczna i syta to jeszcze zdrowa:) tak tak, olej z sezamu plus bakalie (najlepiej te suszone na słońcu niesiarkowane z upraw eko) to spora porcja energii:))
    Oj, rozpisałam się o czekoladzie..i naszedł mnie na nią smaczek:)))

    Chętnie wybrałabym sie do takiej fabryki czekolady:)

    Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałby się taki sprzęt w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham czekoladę:) Mogłabym w takim miejscu pracowac. Kocham czekoladę:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowności ....Taka prawdziwa czekolada....Pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bym tak chciała pozwiedzać smakując te mniamki...

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany jak ja uwielbiam czekoladę ! Fajny reportaż,a wycieczki zazdroszczę bardzo :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czekoladę i chyba nie wyszłabym tak szybko z tej fabryki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie raj :) Uwielbiam czekoladę i wszystko co z nią związane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada!!
    No i własnie naszła mnie ochota :) Lindt 75% z borówkami mniam mniam!
    Najlepsza słodycz na świecie

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jeśli zostawisz swój komentarz

Pinterest

To moje drugie hobby...

To moje drugie hobby...
Ogródek Agnieszki

Like us on Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Flickr Images

Subscribe